top of page

VEERLE ELSHOF

sTAPELGEK OP DE BUURT 

Voor het derde atelier van de Academie van Bouwkunst kreeg ik de opdracht een studentenhotel te ontwerpen in Amersfoort.

 

Samen met twee van mijn medestudenten liep ik rondom de locatie van dit project in Amersfoort. Waarna we een vrouw aanspraken en vroegen wat de kwaliteit van deze buurt is en wat er wordt gemist in de buurt.

 

Na deze kwaliteiten en de gemiste benodigdheden van de buurt te hebben geanalyseerd kwam ik tot de volgende conclusie: De locatie moet een bruisende sociale plek voor de buurt faciliteren.

 

De drie punten die mijn ontwerp gaan oplossen voor deze locatie zijn:

  • Een ontmoetingsplek voor de buurt creëren

  • Bewoning voor 15 studenten

  • Een open en overzichtelijke groene plek in het bruisende Amersfoort.

 

Door volumes van 6x6 meter te stapelen ontstaat er een dynamisch spel van volumes en fijne plekjes met spannende doorkijkjes. De bewoning voor studenten is geminimaliseerd elk volume van 6x6x3 meter bevat twee studenten studio’s waarin badkamer en keuken worden gedeeld. Door de studentenwoningen op de 1e verdieping te plaatsen komt op de begane grond ruimte vrij voor de buurt. Hierin bevinden zich vier verhuurbare ruimtes voor de lokale ondernemer en een sociale openbare buitenruimte in de vorm van een binnenplein.

 

Door middel van zichtlijnen, zitkuilen, fijne plekjes en warme materialen heb ik vooral rekening gehouden met de sociale context van de locatie. De kwaliteit van de buurt kenmerkt zich door de hechte gemeenschap, een dorp in de stad. Stapelgek op de buurt versterkt en biedt een plaats voor deze kwaliteit, zodat de buurt haar eigen plek krijgt.

bottom of page