top of page

VEERLE ELSHOF

i n u i t   l o f t

Het interieurontwerp voor deze loft is gebaseerd op de cultuur van de Inuit uit Noord Canada en de dagelijkse gebruiksvoorwerpen. De gebruiksvoorwerpen worden tentoongesteld in de loft.

De opdrachtgevers zijn een Josje de Wit en haar partner Frank de Wit.
Josje is cultureel antropoloog en verzameld bijzondere gebruiksvoorwerpen uit de Inuit cultuur. De collectie bestaat uit verschillende gebruiksvoorwerpen die worden tentoongesteld in een muur van ijsblokken. Deze muur is te bewonderen van alle plekken vanuit de loft.

Frank is lichttherapeut en heeft zijn praktijk aan huis. Lichttherapie is een behandeling waarbij de patiënt blootgesteld wordt aan intensief licht. Het licht komt binnen via de ogen De hersenen gebruiken dit signaal om het dag- en nachtritme beter te regelen. Lichttherapie is bij de meeste mensen met winterdepressie en winterblues effectief en is gemakkelijk te ondergaan.

De inuitsleven in iglo’s waarbij men vaak in het midden van deze ruimte verblijft, omdat het hier het warmst is. Dit is het uitgangspunt voor het ontwerp geweest. De wachtruimte voor de praktijk, de zithoek en de verdieping zijn in het midden van de ruimte geplaatst. De zithoek en de wachtruimte bestaat uit blokken die men naar eigen inzicht kan indelen.

De Inuit hebben maar één materiaal ter beschikking en dat is ijs. Voor het ontwerp van de loft heb ik dan ook gekozen voor één materiaal. Het materiaal Corian is gemakkelijk te vormen. De muren en meubelen zijn gebaseerd op de ijsbergen in Noord-canada, hierbij heb ik gekozen voor grillige en scherpe vormen.

bottom of page